HLR
Hjärt-lungräddning, eller HLR, är en livräddande färdighet som varje individ bör ha kännedom om. Genom att snabbt agera vid nödsituationer där någon drabbats av hjärtstopp kan man öka chanserna för överlevnad avsevärt. HLR är inte bara en färdighet för sjukvårdspersonal; det är något som alla kan lära sig och använda sig av.
Genom att öka medvetenheten och sprida kunskapen om HLR ger man samhället en viktig roll vid hjärtstopp. Varje år får ca 6000 personer i Sverige plötsliga hjärtstopp utanför sjukhus. Den akuta åtgärd som krävs vid hjärtstopp innefattar omedelbar start av hjärt-lungräddning (HLR) och administrering av en elektrisk stöt från en defibrillator så snart som möjligt. Hjärt-lungräddning syftar till att manuellt upprätthålla cirkulationen av blod i kroppen genom bröstkompressioner och inblåsningar. Den elektriska stöten från en defibrillator är avsedd att avbryta den kaotiska elektriska aktivitet som uppstår i hjärtat vid ett hjärtstopp, vilket möjliggör för hjärtat att återgå till en normal rytm och därmed återuppta sin funktion att pumpa blod effektivt.
Samhällets roll vid hjärtstopp
HLR har utvecklats genom åren och har sina rötter i flera decennier av medicinsk forskning och praxis. De grundläggande principerna för HLR introducerades för att möta det akuta behovet av att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp. Med tiden har tekniker och riktlinjer för HLR förfinats och anpassats för att återspegla den senaste medicinska kunskapen och forskningen.
Historia och utveckling

HLR-utbildningar
Att delta i en HLR-utbildning är en viktig del av att förbereda sig för att agera i en nödsituation. Utbildningen omfattar vanligtvis praktisk träning i att utföra bröstkompressioner och konstgjord andning samt användning av hjärtstartare. Målet är att ge deltagarna självförtroende och färdigheter att agera snabbt och effektivt vid hjärtstopp.